Croația, paradisul cascadelor

Croația, paradisul cascadelor

De aproape 5 ori mai mică decât România, Croația este una din cele mai frumoase țări din Europa, plină de locuri surprinzătoare. O vacanță în Croația este garantat să-ți ofere experiențe unice. Dacă nu vrei să stai toată ziua la plajă, am alcătuit topul celor mai interesante locuri, pe care nu le poți rata.

Parcul Național Plitvice este considerat a fi cel mai vechi din Europa de vest și cel mai mare din Croația. Plitvice e un loc uluitor, cu cascade spectaculoase, stânci abrupte, lacuri turcoaz și pasarele ce șerpuiesc pe lângă sau pe deasupra lor. Este unul din acele locuri în care natura s-a întrecut pe ea însăși. La Plitvice ajungi ușor cu mașina din Split, sau Zagreb. Intrarea costă 250 kuna, iar parcarea 10 kuna /oră. În cazul în care nu dispui de mașină, poți opta pentru varianta de tur organizat.

Despre Split se spune că nu ar fi foarte ofertant din punct de vedere turistic, însă Split are o faleză superbă, plină de palmieri și leandri, de unde se poate admira marea la apus. Tot în Split vei putea vizita palatul lui Dioclețian, alături de câteva locuri unde s-au filmat scene din Game of Thrones sau poți face o mini-croazieră în jurul orașului și a insulelor din apropiere. Centrul vechi e de-a dreptul fermecător având străduțele înguste, pavate cu marmură, cu turle înalte de biserici, terase și faleza, numită Riva Promenada.

Hvar este insula lavandei și a vinurilor, fiind considerată cel mai însorit loc din Croația. Pe lângă asta, mai are plaje grozave, o istorie interesantă și o superbă priveliște asupra mării. Pentru a te bucura de ea vei urca până la Fortăreața Spanjola, pe un drum sinuos, însă odată ajuns, o vei uita complet de efortul depus, iar priveliștea îți va cuceri sufletul.

Blue Cave e mica grotă marină situată pe insula Bisevo, care atrage prin culoarea de un albastru strălucitor, electric al apei și pereților interiori. Efectul poate fi observat dimineața, când lumina soarelui pătrunde printre crăpăturile stâncilor și se reflectă în nisipul alb de pe fundul peșterii, apa devenind fosforescentă.

Insula Lokrum este locul perfect pentru a te refugia, aceasta fiind nelocuită. În Lokrum poți face drumeții, poți vizita muzeul Game of Thrones și îți poți face o poza pe faimosul Iron Throne. Te poți plimba prin grădina botanică, poți face plajă și baie în apele limpezi ale Adriaticii sau te poți relaxa la o terasă cu un pahar de vin în mână.

Sper că te-am convins să încerci ceva diferit. Vei avea parte de o experiență de neuitat.