Aproape pentru oricine, inca din copilarie a fost fascinat de Egipt – piramide gigantice, povesti cu faraoni si faraoance, o cultura incredibil de veche si cladiri monumentale construite in vremea in care in Europa construirea unui bordei din chirpici era o realizare iesita din comun. Egiptul este locul de unde a aparut civilizatia umana, iar in urma acestui stat care a prosperat acum mii si mii de ani au ramas niste cladiri absolut incredibile. In plus, plajele si statiunile turistice de varf construite de-a lungul Marii Rosii, dar si Cairo, orasul care nu doarme niciodata fac din Egipt o destinatie pe care merita sa o vizitezi – o saptamana, trei, poate mai bine de o luna pentru a vedea “totul”.
Cairo – capitala Egiptului este orasul care nu doarme niciodata, orasul care traieste la varf 24 ore din 24. Si nu ma refer doar la claxoane. Dar pe langa atmosfera in care povestile de 1001 de nopti se impletesc cu povestile moderne, Cairo are o groaza de lucruri de oferit. In primul rand daca spui Egipt, spui piramide. Construite de extraterestrii sau de taranii egipteni, piramidele fascineaza si atrag. Perfectiunea dimensiunilor, vechimea lor, dar si amploarea lor lasa cu gura cascata pe orice calator. Muzeul Egiptean a fost de asemenea o destinatie obligatorie, dar in lunile acestea, are loc o schimbare enorma – vechiul muzeu, deschis inca de pe vremea protectoratului britanic si care era evident depasit, este inlocuit de Grand Egyptian Museum, un muzeu care a costat 1 miliard (da, 1 miliard, nu 1 milion) de dolari si se doreste a fi cel mai spectaculos muzeu din lume. Toate comorile istorice aflate in Egipt vor fi mutate acolo, iar dupa deschidere (actualmente, prevazuta pentru octombrie 2021), va fi un popas obligatoriu pentru oricine. Vrei sa descoperi alte fatete ale Cairo-ului ? Nu rata orasul copt unde se afla o serie de biserici istorice, citadela lui Mohamed Ali, albanezul care a dobandit independenta Egiptului de sub otomani, orasul islamic – cu moscheea Al-Azhar si celebrul bazar, dar si straniul City of Dead – Orasul Mortilor unde zeci de mii de oameni locuiesc intr-un cimitir – e totusi o zona in care sa nu te duci singur.
Luxor – desi toata lumea face o legatura intre Egiptul Antic de Piramide, ei bine, varful artei si civilizatiei egiptene nu o gasesti la Cairo, ci in zona Aswan, acolo unde s-a aflat Teba, capitala lui Ramses, Amenhothep, Hatshepsut si a celor mai gloriosi faraoni ai Egiptului. Inca din vechime, exista un mal estic al Nilului – zona viilor si malul vestic – zona mortilor. Pe malul estic, descoperi orasul modern Luxor (apropos, nu rata sa te duci sa vizitezi si sa bei un ceai la Winter Palace, vechiul palat al regilor moderni ai Egiptului transformat intr-un hotel de lux dupa abolirea monarhiei in anii 50), dar si unde se afla doua complexe de temple spectaculoase – templul Luxor (aflat fix in centrul urbei) si Karnak, vechiul “Vatican” al religiei lui Amon-Ra, Osiris si Isis. Incearca sa vezi cele doua temple si ziua, si noaptea, sunt doua experiente complet diferite – in cazul templului Karnak, seara de seara se organizeaza un spectacol de sunet si lumini magic. De partea cealalta, pe malul vestic, vei putea descoperi incredibilele morminte faraonice ale caror culori originale dainuiesc de mai bine de 3000 ani in Valea Regilor sau Valea Reginelor, dar si impresionantul templu al lui Hatshepsut, al lui Ramses II sau colosii lui Memnon. Pentru inca o experienta de neuitat, nu uita sa zbori cu balonul la rasarit de soare.
Aswan – capitala Egiptului sudic si a Nubiei iti aduce un altfel de Egipt. Atmosfera este imediat mai relaxata, te poti plimba pe malul Nilului (sau pe Nil cu felucca) fara stress, pur si simplu, e altceva. Si aici, poti descoperi niste urme ale istoriei – templele Kalabsha si Philae mutate pe insule inaltate in fata cresterii nivelului Nilului datorita construirii barajului Nasser, dar poate cea mai faina experienta este sa inchiriezi o felucca (o barca cu panze) si sa te plimbi agale printre stancile si insulele care creaza cataracta de la Aswan la apus de soare. Nu rata gradina botanica fondata de britanicul Kitchener pe o insula pe Nil, dar nu uita sa vizitezi coloratele sate nubiene de pe Nil.
Templele de-a lungul Nilului – Egiptul este un dar al Nilului a spus Herodot si are mare dreptate. De aceea de-a lungul Nilului, se afla unele dintre cele mai frumoase temple ale Egiptului Antic – Dendara, Esna, Edfu, Kom Ombo sunt unele dintre cele mai frumoase temple egiptene care trebuie admirate.
Abu Simbel – este granita sudica traditionala a Egiptului si este probabil cel mai impresionant templu al Egiptului. Este un templu “militar” cu scop de intimidare – patru statui imense ale faraonului Ramses II troneaza un templu sapat in stanca unde sunt laudate faptele de arme ale faraonului – a fost construit pentru a-I infricosa pe nubieni pentru a-i face sa nu mai navaleasca in Egipt. Se pare ca Ramses a reusit. Dar templul este si o mostra de geniu ingineresc de secol XX – templul a fost mutat in intregime vreo 500 metri pentru a-l salva de cresterea apelor Nilului in urma construirii Marelui Baraj de la Aswan.
Statiunile de la Marea Rosie – este locul luat cu asalt de milioane in fiecare an pentru mare si soare. Sezonul dureaza tot timpul anului, de altfel poti sa faci plaja si iarna, desi apa e un pic cam rece – nici o problema, multe hoteluri au piscine incalzite. Daca doresti sa ai parte de intrare lina in apa – alege Hurghada. Pentru iubitorii de sporturi de apa, mai ales de scufundari, ia in considerare Sharm-el-Sheikh si Marsa Allam. Daca vrei o statiune de clasa prin care sa te poti plimba seara, sa iesi la un bar sau la o shisha pe strasse, ia in considerare El Gouna.
Desertul de Vest – poate mai putin cunoscut, desertul de vest ofera niste peisaje de-a dreptul extraterestre si adrenalina unor ture cu masini 4×4 off-road. Oaza Siwa aflata aproape de granita cu Libia a fost un loc mistic de pe vremea Egiptului Antic, si continua sa fie un loc magic in mijlocul Saharei.