Hurghada este unul dintre cele mai importante statiuni turistice ale Egiptului. Un fost sat de pescari adormit, Hurghada s-a transformat enorm in ultimele decenii devenind destinatia turistica favorita a milioane de oameni din toata lumea. Egiptenii au investit enorm si cu cap in hoteluri all inclusive spectaculoase, cu gradini feerice si plaje cu nisip fin, dar si in facilitati de distractie, gastronomie si tot ce poate incanta un turist obisnuit. Hurghada beneficiaza de asemenea si de faptul ca se afla relativ aproape de Luxor, capitala Egiptului Antic cu ale sale morminte si temple absolut fabuloase. Hurghada poate fi o destinatie din care sa te intorci cu cele mai frumoase amintiri. Dar hai sa vedem ce e de vazut si facut in Hurghada si in imprejurimi.
Excursie cu barca pe insula Giftun. Esti la mare, evident parca ai avea chef de o croaziera pe Marea Rosie. Da, este posibil, este una dintre cele mai populare activitati pentru turisti. In largul marii, se vede cu ochiul liber o mica insula de nisip si stanca numita Giftun. Excursia in general pleaca dimineata la bordul unui yaht ultra-modern. Primele popasuri au loc in larg unde poti sa faci snorkeling pentru a admira coloritul uimitor al recifurilor de corali, dar si a pestisorilor. Daca sunteti scafandru profesionist, Sharm si Marsa Alam sunt mult mai atragatoare, dar pentru turistul obisnuit care nu calatoreste in jurul lumii cu scopul de a face scufundari, va iesi din apa nu doar ud, ci si incantat. Dupa pranz, se opreste fie intr-o zona amenajata (cum e Orange Bay) sau neamenajata pentru relaxare si baie. Apa din Orange Bay este de un verde-smaraldiu si proprietarii s-au ingrijit si de nevoile de Instagram ale oaspetilor – te poti poza intr-un leagan sau un hamac in apa pentru mii si mii de like-uri pe retelele de socializare.
Excursie in desert. Este de asemenea una dintre cele mai populare excursii din Hurghada, dar si extrem de variata. Mai intai, te plimbi prin desert la bordul unor ATV-uri, dar si a unor boogie-uri. Apoi, te instalezi intr-un 4×4 cu care vei parcurge niste peisaje de tip selenar pana la picioarele unei stanci. Nu e mare lucru sa te urci in varful ei, dar deasupra vei avea surpriza ca de cealalta parte este o …. duna de nisip. Ia-o la fuga in viteza si in picioarele goale pana la poalele dunei pentru un pic de adrenalina. Dupa o tura pe o camila pe o distanta nu mai mare de 100 metri, poti descoperi cate ceva din obiceiurile beduinilor pentru ca dupa un apus de soare cum numai in desert vezi, termini ziua cu o cina si un mini-spectacol de dansuri din buric si tanoura – ma rog, sau dervisi rotitori daca ii stiti dupa acest nume.
Viziteaza orasul Hurghada. Iesi din oaza aurita a hotelurilor si descopera un oras autentic egiptean – Hurghada city. Te poti plimba pe bulevardul principal, descoperi magazinele uneori prea strident colorate, intra in piata de fructe si legume (o sa descoperi ca arta display-ului incepe din piata de zi cu zi), da o fuga pe la spectaculoasa moschee a orasului si daca te prinde cina sau pranzul, renunta la o masa de all inclusive si du-te la Starfish Restaurant fix in buricul urbei pentru un adevarat dezmat culinar. Locul este chiar autentic, nu vei vedea prea multi straini aici, doar familii egiptene pline de zambete si rasete.
El Gouna – statiunile de litoral din Egipt nu prea au zone de promenada. Hotelurile sunt imense si totul se cam desfasoara in interiorul lor. La nord de Hurghada, exista o statiune speciala – El Gouna (“Laguna” in araba). Construita de cea mai bogata familie din Egipt, El Gouna este o statiune de lux si de bun gust pe care o poti lua la pas. Te poti aseza la o terasa sa bei un suc sau o bere, te poti invarti prin magazinele de pe stradutele pietonale si sa admiri yahturile din port in timp ce gusti un cocktail de nota 10. Pentru pasionati, in El Gouna exista numeroase terenuri de golf, dar si hoteluri – poti sa alegi sa stai in El Gouna daca vrei sa mai evadezi din cand in cand la o promenada.
Mini-Egypt. Ai vrea sa vizitezi tot Egiptul, dar nu ai timp sau pur si simplu ai chef de o vacanta lenesa. Poti s-o faci fara sa alergi de-a lungul si de-a latul tarii. Undeva langa Hurghada se afla un parc unde poti descoperi principalele monumente ale Egiptului la nivelul unor machete. Daca ai fost prin Bruxelles, Haga sau Veliko Tarnovo, stii despre ce e vorba. Daca nu ai fost, ai posibilitatea sa te bucuri de o experienta inedita.
Luxor – capitala unuia dintre cele mai bogate si opulente imperii ale Antichitatii se afla in acest oras la 3-4 ore de Hurghada. Urmele primului imperiu al antichitatii sunt incredibile – de la mormintele faraonice unde picturile au niste culori de cauti placa “proaspat vopsit” (in realitate, sunt pictate acum mai bine de 3000 ani) la cele mai marete temple ale Africii, Luxor este un loc care impresioneaza nu numai iubitorii de istorie. Desi excursiile standard sunt de o zi (pleci la prima ora a diminetii si te intorci seara), va recomand sa stati o noapte in Luxor. Nu numai ca puteti savura mai alene aceste comori ale umanitatii, dar puteti avea parte de 2 experiente pe care nu le veti uita usor – seara, la lasarea intunericului poti asista la un light & sound show in templul Karnak, plimbandu-te de-a lungul statuilor si coloanelor care se lumineaza in culori spectaculoase la fiecare pas si voci enigmatice se aud de nici nu te astepti narand povestea Thebei (asa se numea Luxor in antichitate), iar dimineata inainte de rasaritul soarelui, te poti urca intr-un balon cu care vei zbura peste un peisaj de poveste, inconjurat de baloane multi-colore.
Cairo – capitala Egiptului si unul dintre cele mai mari orase ale Africii este relativ departe (6-7 ore pe cale rutiera, dar ai si posibilitatea unui zbor de 1 ora), dar intr-o zi poti vizita Piramidele si Muzeul Egiptean. Atentie – vechiul, clasicul, istoricul Muzeu Egiptean se goleste incet incet pentru ca in vara anului 2021 se va deschide cel mai mare muzeu al lumii – Egyptian Grand Museum unde vor fi expuse toate comorile Egiptului Antic – inclusiv unele exponate care nu au fost niciodata intr-un muzeu). Sa spun doar ca Egyptian Grand Museum a costat 1 miliard de dolari (da, 1 miliard, nu 1 milion) ca sa va dau o idee despre ce va fi.
Stramtoarea Gubal – sunteti totusi un scufundator serios si vreti sa vedeti ceva memorabil. Nici o problema, undeva in directia peninsulei Sinai se afla stramtoarea Gubal, o stramtoare care de-a lungul mileniilor a fost destul de artagoasa – numeroase vase au ajuns pe fundul oceanului. Daca esti pasionat de scufundatul printre epave, stamtoarea Gubal este una dintre cele mai faimoase. Un alt bine cunoscut loc pentru scufundari printre epave este Abu Nuhas unde principala atractie este vasul britanic Carnatic care s-a scufundat in 1869 si este incredibil de bine conservat.
Submarinul Sindbad – vrei sa vezi lumea magica de sub ape fara sa te uzi – in Hurghada se afla singurul submarin turistic din Marea Rosie care ii duce pe cei care nu prea stiu sa inoate la 22 metri sub apa pentru a descoperi incredibila lume subacvatica plina de corali si pesti multi-colori. Nu, submarinul nu se duce prea mult in larg, dar oricum, iti faci o idee despre superba lume submarina. Alternativ, te poti duce la acvariul Hurghada pentru a descoperi aceasta lume putin cunoscuta.
Plimbari cu camila – una dintre imaginile iconice ale Egiptului are legatura cu aceste animale care cu spinarea lor au construit de fapt Egiptul. Cuminti si ascultatoare de cele mai multe ori, capabile sa isi tina in frau foamea si setea timp de saptamani intregi, camilele sunt niste animale fundamentale pentru civilizatile nord-africane. Poti sa te duci si sa retraiesti atmosfera marilor caravane trans-sahariene plimbandu-te pe spatele leganator al unei camile prin desert – jumatate de ora, o ora, doua ore, cat crezi tu de cuvinta. Atentie, desi pare simplu la prima vedere, camilele se leagana permanent asa ca la un moment dat va fi foarte obositor, nu te grozavi sa faci niste expeditii de ore in sir.
Evident, mai sunt numeroase lucruri de vazut si activitati de facut – mai sunt zone de diving si snorkeling magice, mai sunt plaje de luat la picior, dar din pacate pentru toti, vacantele sunt limitate in timp. Asa ca ma opresc la aceste 10 experiente care merita cu varf si indesat sa le ai daca mergi in Hurghada.