Dacă locuiești în special prin sudul țării, iar Bulgaria nu e o opțiune de vacanță foarte ispititoare, te urci în mașină, iar în câteva ore ai ajuns în Grecia, mai precis în peninsula cu trei brațe care se laudă cu 550 km de coastă, cu apele limpezi ale Mării Egee, cu pinii verzi și, în general, cu o atmosferă plăcută. Una peste alta, Halkidiki e una dintre cele mai populare destinații de vacanță din Grecia. Am alcătuit o listă a celor mai interesante locuri de vizitat Halkidiki.
La intrarea de nord-vest a regiunii Stagira-Akanthos, în apropiere de pitorescul sat Stagira, se află la o altitudine de aproximativ 500m, Parcul Aristotel. Locația parcului a fost selectată în anul 1956 drept amplasament pentru statuia lui Aristotel, celebrul filosof grec din Antichitate. Acesta s-a născut în satul Stagira din Halkidiki, în anul 384 î.Hr., și care e recunoscut drept unul dintre cei mai mari filosofi ai civilizației noastre. Parcul în sine este dedicat lui Aristotel, vizitatorii având posibilitatea să interacționeze în mod creativ cu fenomenele fizice la care a făcut referire gânditorul în lucrarea sa intitulată „Fizica”.

Peștera Petralona se află la 1km de satul cu același nume și la 50km de Salonic, la o altitudine de 300 m. Aceasta a fost descoperită în anul 1959 de către sătenii care au găsit un craniu ce aparținea unui om preistoric. Cercetările au demonstrat că țeasta avea o vechime de peste 700.000 de ani, fapt ce a dus la concluzia că e cea mai veche dovadă a existenței uname, descoperită în Europa. În peșteră s-au găsit fosile de urși, pantere, elefanți, rinoceri și multe alte animale. Vizitatorii pot admira impresionantele stalactite și stalagmite, accesul fiind permis de la ora 9:00 la 16:00 pe timp de iarnă și de la ora 9:00 la 18:00 în lunile de vară.
Polygyros este capitala Prefecturii Halkidiki și încântă orice vizitator cu centrul său istoric și cu atmosfera șarmantă pe care o oferă. Muzeul de Arheologie din Polygyros găzduiește expoziții din întreaga peninsulă, datând din vremuri preistorice, dar și din perioadele arhaice, clasice, elenistice și romane. De asemenea, în Muzeul Folcloric poți vedea haine tradiționale, unelte agricole și o reprezentare a unei case tradiționale din Polygyros, de la începutul secolului 20. Localitatea e un bun exemplu pentru a experimenta esența stilului de viață vechi și nou, cultura locală și obiceiurile localnicilor din inima peninsulei Halkidiki.

Conform mitologiei, orașul Olynthos a fost înființat de fratele lui Olynthos, fiul lui Strymonas, legendar rege al Traciei. Olynthos a fost ucis de un leu iar Strymonas a construit orașul și i-a dat numele lui. Lingviștii spun însă că orașul a fost numit după o specie de smochin sălbatic, care se găsește din belșug în zonă. Orașul a fost cândva unul înfloritor, capitală a Comunității Halkideis, care reunea orașele din peninsula Halkidiki, administrate pe principiul libertății și respectului reciproc. Dezvoltarea Olynthosului a generat însă un conflict cu Philip, tatăl lui Alexandru cel Mare, care nu suporta să aibă concurență cu nicio regiune din sau de lângă Macedonia. Olynthos a fost ocupat de forțele lui Philip în anul 348 î. Hr. iar locuitorii lui au fost vânduți ca sclavi.
Săpăturile arheologice, cele mai importante având loc între 1928 și 1938, au dus la descoperiri importante pentru aflarea adevărului istoric despre această zonă. S-au găsit locuințe ce încorporau unele dintre cele mai vechi mozaicuri grecești, de asemenea obiecte domestice care demonstrau dezvoltarea culturală a locului dar și înalta calitate a vieții din acest oraș antic.

Stațiunea Vourvourou se află la doar 10 km distanță de Agios Nikolaos, în peninsula Sithonia și își ademenește vizitatorii în primul rând cu peisajele superbe. Explorează așezarea de pescari și plimbă-te pe cărările din Itamos, pentru a admira, la finalul zilei, superbul apus de soare. Lângă plajă sunt multe camere și apartamente de închiriat iar tavernele din apropiere au în meniu pește proaspăt și delicios.
Dacă te-am făcut curios, am adunat câteva oferte care s-ar putea să ți se potrivească.